Het lijkt iets onschuldig maar hamsteren kan voor sommige een serieuze aandoening zijn. Iedereen kan wel een keer hamsteren als er een goede supermarkt aanbieding is of als je favoriete gezicht maskertjes één plus één gratis zijn. Het veel inslaan van producten herkennen we allemaal wel, dit zijn vaak producten die we ook daadwerkelijk nodig hebben. Als we producten hebben gebruikt gooien we deze weg of ruimen we deze op. Dingen zoals kranten, flyers of kapotte spullen gooien wij weg of recyclen wij. Mensen met een OCD-versie van hamsteren bewaren alle spullen die zelfs voor de meeste mensen geen extra waarde hebben en zelfs worden gezien als vuilnis.

Hoe erg kan het worden

Als iemand veel spullen in zijn/haar huis heeft hebben we allemaal wel eens gezien. Je kamer die overspoeld is met pizza dozen en echt schoongemaakt moet worden hebben we allemaal wel een keer gehad. In een huis waar het tot een ergst geval komt zul je zien dat je in veel kamers je niet meer kunt lopen of überhaupt verroeren. Met een vervuilde woning waar je als persoon die wilt opruimen niet meer weet waar je moet beginnen is het misschien een optie om te kiezen voor een professionele hulp.

Hoe kun je het herkennen

Als het gaat om spullen waar waarde aan zitten, persoonlijk, functioneel etc. Is spullen bewaren niet persé een slecht iets, het heeft dan een reden die voor meerdere mensen te zien is. Hier komt ook nog het gedrag van uitstellen bij en een sociaal isolement.  

Bron: woning-ontruimingservice.nl