Met ABS-sensoren voorkom je dat remmen vastlopen

ABS sensoren

Voertuigen zitten tegenwoordig boordenvol systemen die sensoren nodig hebben om ze te laten functioneren en de nodige controle uit te voeren. Noem maar als voorbeeld, de ABS- sensoren die de enige manier is om accuraat de wielsnelheid van de remmende wielen weer te geven en te controleren. Valt de sensor uit, dan wordt er een storing gemeld bij de bestuurder. Dit kun je zien door een brandend lampje op je dashboard ( de ABS-indicator). Dit betekent ook dat het systeem niet meer optimaal functioneert omdat de ABS inactief is. Het gevolg hiervan is, dat het wiel geblokkeerd kan raken.

ABS sensoren

Het is belangrijk dat een storing in het ABS-systeem onmiddellijk opgeheven wordt. Dit omdat de rijveiligheid hierdoor negatief kan worden beïnvloedt met alle desastreuze gevolgen van dien.

Hoe werkt de sensor?

Je auto is als elke andere auto voorzien van een ABS- systeem die voorzien is van een sensor welke voor de sensorring ( een soort kunstmatige zintuig voor de meting) aanwezig is. In de sensor is een pen aanwezig die omgeven is door een spoel. Deze spoel staat in contact met een magneet waarvan het magnetische veld tot aan de sensor reikt. Hierdoor worden fluctuaties en onzuiverheden door middel van een wel dan niet ontstane tandafstand tussen de sensor en het magnetisch veld aan het licht gebracht en gemeld. Verandert daarnaast het magnetisch veld, dan komt dit doordat er in de spoel een lange wisselspanning gewekt wordt. De nu wat passieve sensoren ontvangen geen voeding van de besturingseenheid meer.

ABS sensoren

Een defecte sensor

Een sensor kan op verschillende manieren defect raken. Je kunt daarbij denken aan een verbroken verbinding of kortsluiting, Mechanische schade en de wel meest voorkomende reden: grote wiellager speling. In deze gevallen moet je uiteraard je sensor laten vervangen. Deze kun je zelf maar ook professioneel laten vervangen.