Ben je geslaagd voor je middelbare school en is het tijd om een opleiding te kiezen? Misschien is de opleiding social work wel iets voor jou. Je zal het beroep ongetwijfeld al eens voorbij hebben zien/horen komen. Heb je je daarbij ook wel eens afgevraagd wat een social worker doet? In grote lijnen is een social worker iemand die samenkomt met vrijwilligers en professionals om een vraagstuk van een cliënt in kaart te brengen een hier een passende oplossing voor te verzinnen. Om je een beter beeld van dit beroep te geven gaan we in dit artikel wat meer in de diepte en leggen je wat beter uit wat het beroep inhoudt en welke opleidingen je hiervoor kunt volgen.

Social worker

Als social worker ben je dus aan het werk met (soms) kwetsbare mensen die jouw hulp of ondersteuning nodig hebben om hun leven weer op de rit te krijgen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Kinderen met gedragsproblemen
  • Mensen met schulden
  • Daklozen
  • Mensen met een verstandelijke beperking
  • Mensen met psychische problemen
  • Gedetineerden of ex-gedetineerden
  • Vluchtelingen
  • Ouders die opvoedingsvragen hebben

Een behoorlijke lijst dus. Vaak zijn dit mensen die op de een of andere manier buiten de maatschappij (zijn komen te) staan. Jij speelt daarbij een grote rol in hun leven om de draad van hun levens weer op te pakken en hun plekje (terug) te vinden in de maatschappij. Als social worker gebruik je speciale technieken om hen daarbij te helpen. Dit zijn bijvoorbeeld bepaalde gesprekstechnieken of andere speciale methodieken. Hierbij werk je dus samen met mensen van de ggz, vrijwilligers of andere professionals als de politie of het onderwijs. 

Echt iets voor jou?

Klinkt dit alles als iets wat echt bij jou past? Dan is het wellicht een goed idee om je eens te gaan verdiepen in dit vak. Er is veel over te vinden op het internet en er zijn dus ook vele verschillende opleidingen die je kunt doen om social worker te worden.

Opleidingen

Een voorbeeld van een van die opleidingen is bijvoorbeeld de opleiding HBO social work, welzijn en samenleving. Bij deze opleiding wordt je opgeleid tot een specialist in het vak en weet je je specialistische vaardigheden goed te kunnen inzetten bij de vraagstukken die het vak met zich meebrengt. Daarnaast ontvang je bij het afronden van deze opleiding het officieel erkende Bachelorgetuigschrift HBO Bachelor Social Work. 

School

Klinkt dit jou als muziek in de oren? Dan is het goed om eens te kijken welke scholen deze opleidingen aanbieden. Daarnaast is het aan te raden om een school te kiezen die goed bij je past en waar je je thuis voelt. Schrijf je daarom in voor een aantal open dagen, op die manier leer je de stof kennen, maar ook de leerkrachten en krijg je een impressie van de sfeer die er op de school hangt. Twijfel je over welke school je moet kiezen? Leg het dan eens bij familie of vrienden neer. Zij kunnen je ongetwijfeld helpen bij het maken van de juiste studie- en schoolkeuze.